Sygdoms 5 stadier

Buteyko metode har følgende arbejdsmodel for sygdomsforløb som består af 6 trin/stadier:

  1. Psykisk
  2. Energetisk
  3. Neuro-endokrin
  4. Symptomatisk
  5. Toksisk
  6. Terminal
Konventionelle medicin begynder som udgangspunkt at behandle sygdommen fra dens 4.trin - og beskæftiger sig med at fjerne de vigtigste symptomer.

Buteyko systemet beskæftiger sig med behandling sygdommen med udgangspunkt på dens 1, 2 og 3. trin.  Hvordan? 

Hvordan kan det være at den 1.trin er psykisk betinget?
Svaret er både enkelt og kompliceret. Enkelt, fordi mange sygdomme begynder med stress som grundlæggende årsag og udvikler sig forskelligt for hver enkelt individ - fordi vores genetiske anlæg er meget forskellige fra hinanden. Kompliceret, fordi stress - specielt hvis den er blevet kronisk, rent fysiologisk ændrer flere af kroppens grundlæggende processer.

Ifølge en mængde undersøgelser er 80-90% af befolkningen i industrialiserede lande er plaget af kronisk hyperventilation - de trækker simpelthen vejret for meget. Dette er betinget af flere aspekter som bl.a. stresset miljø (krav, resultater, frygt for at fejle osv), overspisning/fedme, manglende fysisk aktivitet, propaganda af stor vejrtrækning og en mængde andre faktorer.
Den vigtigste følge af hyperventilation er for lav CO2 niveau i blodet. 

Nerveceller af alle kroppens celler er de første til at reagere på CO2 mangel. Deres følsomhed overfor svingninger af CO2 niveau skyldes at denne gas opretholder nervecellernes stabilitet og uhyre vigtig for deres normale funktion. HVordan? CO2 er katalysator for frigivelse af ilt fra blodet til cellerne. Manglende CO2 fører til manglende iltning/kvælning af alle celler - men først og fremmest nerveceller. Læs mere om CO2 og nervesystemet.

Denne menglende iltning af nerveceller fører til disbalance i nervesystemet, som resulterer i kroppens forhøjede alarmberedskab med bl.a. for høj adrenalinproduktion, som bliver kronisk hvis hyperventilation/overånding fortsætter.

Dette resulterer i i energetisk disbalance i kroppen og fører videre til sygdommens 2.trin som er energetisk betinget.

Se den fulde liste af sygdomme som kan kureres af Buteyko åndedrætsoptimering her